Preventie
Samen met u zorgen we ervoor dat u zo lang mogelijk uw eigen tanden en kiezen houdt. Hieronder kunt u lezen wat u daaraan kunt doen.
Poetsen
Voor een frisse en stralende lach, minimaal 2 x per dag.
Poets uw tanden 2 minuten per keer met een zachte borstel. Begin aan de buitenkant, ga dan naar de bovenkant en doe vervolgens de binnenkant van uw tanden en kiezen.
Leer uzelf een vast volgorde aan. U weet dan altijd welk gedeelte u al heeft gehad en waar u nog moet poetsen,
Flossen
Tandplak kan zich ophopen tussen uw tanden en kiezen. Dat is logisch want daar komt u minder goed met uw borstel, Gebruik daarom 1 keer per dag flosdraad, ragers of tandenstokers.
De voedselresten tussen uw tanden kunnen de oorzaak zijn van een onaangename geur uit uw mond, ontstekingen van uw tandvlees en gaatjes tussen uw tanden.
Tandvlees
Gezond tandvlees is mooi rose en egaal van kleur. Het bloedt niet tijdens het poesten. Eigenlijk is het een weergave van de gezondheid van uw tanden en kiezen en van uw gehele gezondheid.
U kunt de conditie verbeteren door ook uw tandvlees zachtjes mee te poetsen. Zo houdt u uw tanden en kiezen langer. Heeft u last van ontstekingen, neem dan contact op met uw tandarts of de mondhygiëniste.
Voeding
Let u bij eten en drinken vooral op suikers en zuren. Zuur tast de beschermingslaag van tanden aan. Zuren zijn vooral schadelijk als u binnen 2 uur na het gebruiken van zuren uw tanden poetst.
Suiker is slecht. In veel voeding zit van nature al (vruchten)suiker. Dat heeft hetzelfde effect als een suikerklontje. Op de meeste etiketten is aangegeven of- en hoeveel extra toegevoegde suiker in de voeding zit.
Snoepen.
Vrijwel iedereen is dol op snoep. Wij ook.
Maar in snoep en limonade zit suiker dat gaatjes veroorzaakt. Hoe meer de tanden met suiker in aanraking komen, hoe schadelijker het is. Dus kun je snoep beter in 1 keer opeten in plaats van verspreid over de hele dag.
Beperk daarom het aantal snoepmomenten en zorg voor een goede gebitsverzorging.
Controle
Een gezonde mond en een mooi gebit beginnen bij preventie. U kent vast het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’.
Dat geldt ook voor uw gebit. Laat uw gebit regelmatig controleren. De tandarts kan vroegtijdig zien of er bedreigingen zijn en kan u dan adviseren hoe dat tegen te gaan.
Op www.allesoverhetgebit.nl vindt u veel praktische informatie over preventie.